zondag 15 maart 2009

Bah pao met geroosterd varkensvlees en jenever-chi

Ingredienten :

Voor de jenever-chilisaus
1 dl jonge graanjenever
1 dl chilisaus (fles)
2 el tomatenketchup
2 el sesamolie
1 el gehakte koriander
1 el Japanse of Chinese sojasaus

Voor het deeg:

500 g bloem
25 ml gedroogde gist
12 ml suiker
45 ml (3 el) lauwwarm water
300 ml lauwwarme melk

Voor het geroosterd varkensvlees:

1 kg varkensfilet
2 el (30 ml) brandewijn
3 el (45 ml) suiker
2 el(30 ml) licht gekleurde sojasaus
1 el (15 ml) donkere sojasaus
1 el (15 ml) gemalen gele bonenpasta (toko)
3 el (45 ml) honing

Voor de vulling:

500 g geroosterd varkensvlees
2 teentjes knoflook
30 ml sojasaus
30 ml suiker
15 ml (1 el) margarine of reuzel
10 ml (2 el) ) maïzena

Voor de garnering:

toefje peterselie
takje frisée


Bereiding:

Zeef de bloem in een kom; giet daar geleidelijk het gistmengsel en warme melk in; roer tot een stevig deeg is gevormd. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het ca. 10 minuten stevig. Laat het 90-120 minuten, of tot het deegvolume zich verdubbeld heeft, op een warme plaats rijzen. Begin met het maken van de saus. Meng hiervoor alle ingrediënten goed en laat de smaken enkele uren in een afgesloten doos in de koelkast op elkaar inwerken. Meng de gist, suiker en warm water. Roer goed om de gist volledig op te laten lossen. Laat op een warme plaats staan tot het gaat gisten. Maak het geroosterde varkensvlees ook vooraf. Snijd het varkensvlees in de lengte in dunne reepjes; marineer die ca. 45 minuten met de brandewijn, suiker, sojasaus en bonenpasta. Rooster die óf hangend óf liggend op een rek in een matig hete oven (200°C, gasstand 6) gedurende 30 minuten. Zet een braadslee met water op de bodem van de oven om afdruipend vet op te vangen. Haal het vlees eruit en laat het ca. 3 minuten afkoelen, smeer dan elk stuk in met honing en zet weer in de oven terug om nog 2-3 minuten te roosteren. Laat afkoelen. Bereiding: Maak nu de vulling klaar. Snijd het geroosterd varkensvlees in kleine, dunne plakjes; druk de knoflook fijn. Verhit de margarine en bak de knoflook bruin; verwijder de knoflook voordat het geroosterd varkensvlees met de , sojasaus en de suiker in de pan wordt gedaan. Bak ca. 2 à 3 minuten; bind met maïzena, losgeroerd met een beetje water, dan in 24 porties verdelen. Kneed het deeg nog ca. 5 minuten na en rol het tot een lange, ronde worst. Snij de rol in 24 schijfjes. Maak elk schijfje plat met de palm van uw hand, daarna uitrollen met de deegroller tot elk stukje een doorsnede heeft van ca. 10 cm. Leg een portie van de vulling in het midden van elk schijfje, duw de zijkanten omhoog op, en draai bovenaan het deeglapje stevig in elkaar, zodat ze goed gesloten zijn. Laat de deeghoopjes 20-30 minuten rusten. Leg de deeglapjes op een onderlinge afstand van ruim 2 cm op een natte doek op het rek van een stomer (of in een stoommandje). Stoom 15 minuten krachtig. Serveren: Dit dim sum gerechtje kan warm of koud worden geserveerd. Leg 2 Bah pao’s op elk bordje en giet de saus er op het laatst omheen. Traditioneel wordt geroosterd varkensvlees in China koud geserveerd, maar het kan ook gebruikt worden voor een aantal gerechten zoals deze Bah pao-hapjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten