Ingrediënten voor 8 personen:
500 g bitterkoekjes
¾ dl cognac
300 g extra bittere chocolade (in stukjes)
165 g zachte boter
250 g suiker
5 eierdooiers
3 eiwitten
1 eetlepel poedersuiker
1 charlottevorm (inh. 1 l)
Bereiding:
De koekjes in de cognac dopen en de vorm met de koekjes bekleden.Au bain-marie 200 g chocolade smelten en, als de chocolade niet meer heet is, 140 g boter erdoor roeren. 100 g suiker met 2 eetlepels water 5 minuten verhitten.De dooiers schuimig kloppen en in een straaltje, onder voortdurend mixen, het suikerwater toevoegen. Blijven kloppen tot er toefjes ontstaan en het mengsel afgekoeld is. 125 g suiker met 2½ eetlepels water verhitten.De eiwitten met de rest van de suiker stijfkloppen en het suikerwater op dezelfde manier toevoegen als bij de eierdooiers. Het dooier- en chocolademengsel vermengen en dan het eiwitmengsel erdoor scheppen.De vorm voor de helft met het mengsel vullen. Hierop één laag koekjes leggen. De vorm dan vullen met de rest van het mengsel en het geheel bedekken met de rest van de koekjes.De charlotte minstens 8 uur in de koelkast laten staan en hem dan keren.De rest van de chocolade smelten en de poedersuiker, 3 eetlepels water en de rest van de boter erdoor roeren. Deze saus over de taart gieten en koud laten worden.
Koopzondag Oosterbeek
12 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten