zondag 15 maart 2009

Beignets de merlan

Ingredienten :

5 gr gist
3 dl lauw water
200 gr bloem, gezeefd
8 gr zout
2 eetl. olijfolie
2 eiwitten, zeer stijf geklopt
6 takjes tijm
8 eetl. olijfolie
4 wijtingen
zout, witte peper
wat sla
cocktailsaus of
groene kruidenmayonaise

Bereiding:

Laat de gist in het lauwe water oplossen. Doe voor het frituurbeslag de bloem in een schaal, maak een kuiltje in het midden en doe er het zout, olijfolie en de opgeloste gist in. Zet nu alles met een spatel of met de hand luchtig door elkaar. Laat het beslag op een lauwwarme plaats tot rust komen en rijzen. Even voor het gebruik de eiwitten zéér stijf kloppen en deze door het beslag spatelen. Doe de takjes tijm in een schaal en giet er de olijfolie op. Laat het 10 minuten staan. Snijd de wijtingfilets in 14 lange reepjes van 30 gram elk. Laat de wijting reepjes een half uur in de tijm-marinade marineren. Laat ze dan in een zeef goed uitlekken en dep ze met keukenpapier droog. Kruid ze met wat zout en witte peper. Haal de reepjes net voor het uitserveren stuk voor stuk door het beslag en dompel ze gelijk in het hete frituurvet. Laat ze goudbruin bakken. Serveren Leg een paar stukjes sla op het midden van een side-plate en lag daar een wijtingsbeignet op. Leg voor de beignet een toef cocktailsaus of groene kruidenmayonaise. Serveer het direct uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten