donderdag 12 maart 2009

Witlof velouté

Ingrediënten :

2 uien
2 preiwitten
Boter
1 kg witlof
1 1/2 liter gevogeltebouillon
1 kruidenbuiltje (1 takje tijm, 2 blaadjes laurier, peterselie)
30 gr bloem
1 dl room
2 eierdooiers
Enkele kervelplukjes

Bereiding:

Snijd de uien en de preiwitten fijn en stoof beide in gesmolten boter aan tot de prei glazig wordt
Houd 2-3 struikjes witlof apart voor de versiering, voeg de rest van het fijngesneden witlof aan de prei toe en laat 2 minuten meestoven
Schenk er de gevogeltebouillon bij
Voeg het samengebonden kruidenbuiltje toe en maak het aan de rand van de kookpot vast
Laat de soep in een afgesloten pan in ± 30 minuten gaar worden
Maak intussen een roux: smelt 15 gr boter, neem de pan van het vuur, spatel er de bloem door en laat die op het vuur al roerend enkele minuten drogen
Voeg, als de soep bijna gaar is, de roux al roerend toe en laat die even meekoken
Verwijder het kruidenbuiltje en mix de soep
Zeef de soep daarna door een fijne zeef
Laat alles weer aan de kook komen, schuim af en breng op smaak met zout
Verwarm de borden voor
Snijd voor de afwerking de overige stukjes witlof fijn en stoof ze in boter aan tot ze lichtjes glazig zijn
Maak een liaison: roer de eierdooiers met de room los
Dien de Witlof velouté op in een diep, warm bord met een eetlepel gestoofd witlof
Giet er de warme soep over en voeg een scheutje liaison toe
Versier met enkele plukjes kervel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten